Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още

...
Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още
Коментари Харесай

Омбудсманът: Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, съобщи омбудсманът Диана Ковачева.

Тя е изпратила възражения до министъра на енергетиката Румен Радев по отношение на предложенията за промени в Закона за енергетиката.

Според нея не са предпазени в задоволителна степен правата на гражданите и противоречивите текстове следва да бъдат преразгледани.

Основното терзание на омбудсмана е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електрическа енергия за популацията от 1 януари 2024 година, т.е. по средата на отоплителния сезон.

„ Смятам избраната дата за прибързана и недомислена, защото може да докара до непредвидими обстановки преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа сила не трябва да стартира по средата на зимния интервал, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за даване на финансова поддръжка на семействата, които са в състояние на енергийна беднотия “, написа в мнението Ковачева.

Според нея, в случай че се прекрати активността на „ Националната електрическа компания “ ЕАД (НЕК) като публичен доставчик от 1 януари 2024 година, както планува планът, може да се окаже, че стотици хиляди семейства, които се отопляват на ток, няма да могат да си заплащат в период отговорностите, което е регистрирано като опция в оценката за влияние.
 istock istock
Омбудсманът възразява и против фиксирането на най-малък период – една година, който жителите са длъжни да подпишат с определения търговец на ток.

„ Този период е в интерес на търговците на електрическа сила, само че не и на битовите клиенти, явява се спънка за промяна на доставчика и за конкуренцията на пазара “, акцентира публичният бранител.
Омбудсманът изрично възразява и против желанието на битовите клиенти да се начислява „ такса за преустановяване на контракт “ и „ такса при промяна “.

„ Няма съображение за начисляване на такса при преустановяване на срочен контракт с приключване на периода му. Още повече, че в договорите за доставка на електрическа сила следва да бъдат планувани неустойки при неспазване на контрактуваните условия “, написа проф. Диана Ковачева.

Тя е срещу да се начислява и такса промяна, защото според член 12, т. 2 от Директивата: „ Държавите членки подсигуряват, че най-малко на битовите клиенти и дребните предприятия не се постановат такси при промяна. “

Омбудсманът счита за значителен пропуск в плана, че не е транспониран член 14 от Директивата „ Инструменти за сравняване “ на офертите на доставчиците на ток, в това число предложения за контракти с динамична цена на електрическата енергия. По този метод не е обезпечено посредством закона правото на битовите консуматори на достъп до точна, настояща и безвъзмездна информация за офертите и инструментите, които ще се предлагат на електроенергийния пазар на дребно.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР